maanantai 7. heinäkuuta 2014

Benchmarkkausta ja sopimusneuvotteluja

Perjantai-aamuna suuntasimme Pasoaan vierailemaan Tafcom-nimisessä organisaatiossa (tafcomtz.com). Keskustasta mukaamme tuli autonkuljettaja, sillä matkalla tiet olivat todella kuoppaisessa ja huonossa kunnossa. Paluumatkalla ajoimme monta kertaa umpikujaan, sillä tie oli useasta kohdin suljettu vierailumme aikana.  

Tafcom on tansanialainen yhdistys, jonka toimialaan kuuluvat mm. HIV/AIDS –työ, lastenkeskus ja naisten ompeluryhmä. Löysimme yhdistyksen toiminnasta paljon yhtymäkohtia Sama Aurinko ry:n toimintaan. Toki he olivat meitä kovasti edistyneemmässä vaiheessa monella tavalla. Ovathan he toimineet jo vuodesta 2005.
Vierailu oli naisryhmän ja Sama Aurinko ry:n kannalta hyödyllinen. Saimme heiltä käytännön ohjeita yhdistyksemme rekisteröintiin Tansaniassa sekä uusia tuoteideoita naisryhmälle. Heidän naisryhmässään naiset valmistuvat ”räätäliohjelmasta” ja voivat sen jälkeen siirtyä itsenäisiksi yrittäjiksi. Siinä on ideaa myös meidän naisryhmäämme ajatellen ja aiommekin selvittää tarkemmin, millaisia sisällöllisiä ja laadullisia vaatimuksia he ovat ohjelmalleen asettaneet.

Tansaniassa, kuten epäilemättä muissakin vastaavan kehitystason maissa, ongelmana on se, että köyhimmillä naisilla ei ole käytettävissään kuukautissuojia. Tämän seurauksena tytöt jättävät menemättä kouluun ja naiset töihin kuukautisten aikaan. Tästä voi alkaa ilkeä kierre, jos tytöt jäävät koulutuksessa jälkeen ja naisyrittäjältä jää viikon tienestit saamatta. Tafcom on pilotoimassa itse ommeltuja kestokuukautissuojia naisryhmän toimesta ja lupasi antaa meille lisää informaatiota niiden toimivuudesta. Epäilemättä myös Raun alueella on kysyntää kuukautissuojille ja siinä voisi olla yksi tuote, jota naisryhmän naiset voisivat valmistaa alueen tytöille/naisille jaettavaksi.
Tapaamisen jälkeen pidettiin palaveri Hannan kanssa Tanzania Volunteersin ja Sama Aurinko ry:n yhteistyöstä mahdollisen hankerahan myöntämisen jälkeen. Tapaaminen päättyi kirjalliseen aiesopimukseen, jossa on ylätasolla määritelty kummankin osapuolen vastuut hankehakemusta valmisteltaessa sekä hankkeen aikana.

Viikonloppuna vaihdoimme vapaalle ja suuntasimme viikonlopun mittaiselle safarille Tarangiren kansallispuistoon. Telttamajoituksemme oli puiston sisällä, joten saimme yöllä kuunnella leijonien karjuntaa ja hyeenoiden kiljuntaa aivan korviemme juuressa. Carita ja Katja pyörsivät lopulta aikeensa nukkua safariautossa ja Katjakin vietti koko yön fyysisesti teltassa, silmänräpäystäkään nukkumatta, muiden kuorsatessa autuaasti. Lukuisien hienojen eläinkokemusten lisäksi matkaa täydensi erinomaiset kokin valmistamat ruoat.
Tänään Tansaniassa oli yleinen lomapäivä, mutta tämä ei koskenut ”yrittäjinä” toimivia naisiamme eikä meitä. Suuntasimme siis Rauhun, jossa oli perjantain aikana valmistunut uusia tuotteita. Osa tuotteista oli myyntikuntoisia ja osan purimme heti kättelyssä, sillä niissä oli pahoja laatuongelmia. TVL talossa on nyt pieni ”kauppa”, josta voi ostaa naisryhmän valmistamia käsitöitä. Jatkossa tuotteita tuodaan myös Suomeen, joten pysy kuulolla, jos olet kiinnostunut. Keskiviikoksi pyysimme Lovenessia soittamaan ompeluopettajan, sillä saimme perjantaina hankittua ihania värikkäitä kitengejä, täytemateriaalia ja lankaa uusien tuotteiden valmistusta varten.  

Pieni "kauppamme" preerialla, eikun Moshissa ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti