torstai 26. kesäkuuta 2014

Kohteessa!



Tiistai-iltana Tansanian kuuman kostea ilma iski vasten kasvoja Kilimanjaron kentällä. Pitkästä maahantulomuodollisuuksien jonosta päästyämme henkilökunnan kiinnostuksen herätti paitsi siviilisäätyni myös, no hieman epämääräisesti pakattu, lahjoituskassi käytettyjä vaatteita Raun päiväkodin lapsille. Topakkana tyttönä Katja sieppasi kassin ja marssi päättäväisesti miesten ohi ulos kentältä, jossa meitä vastassa oli afrikkalaistunut Carita ja paikallinen työntekijä Shaina. 

Pari ensimmäistä päivää on mennyt kohteessa käytännön asioita hoitaessa. Orientaatiota, valuutanvaihtoa, matkapuhelinliittymän avausta, ensiaputarvikkeiden ostoa päiväkodille ja naisryhmälle ym. Iltaisin olemme hoitaneet paperitöitä, kuten miettineet mitä tuotteita ja millaisia määriä naisryhmältä tilataan, mitkä ovat toiminnan kiinteät ja muuttuvat kustannukset ja millaista katetta voidaan tavoitella. Tähän saakka kankaita on ostettu Moshin keskustasta, jossa tarvittavat tositteet on helppo saada. Laajempi kangasvalikoima löytyy kuitenkin Kibirilonista, josta kuitteja on vaikea saada. Kävimme tänään ostamassa kirjakaupasta vihon valmiita kuittipohjia ja pyydämme myyjiä kirjoittamaan tarvittavat tiedot ostoksista niihin. Ensi viikolla suuntaamme Kibiriloniin hankkimaan materiaalit seuraavaa tilaustamme varten. 

Huomenna aamulla tapaamme naisryhmän jäsenet ja paikallisen vahvistuksen, Beatricen, avustuksella selitämme heille tilattavat tuotteet ja korvauksen, joka niistä heille maksetaan. Huomenna kierretään myös paikallisia myyntipisteitä ja yritetään saada jo valmistettuja tuotteita niihin myyntiin. Meille on selvinnyt, että naisryhmän tekemiä tuotteita on tietämättämme tuotu vapaaehtoisten mukana Suomeen ja myyty talolla. Myös tästä on laadittava ohjeistus, sillä meidän on pystyttävä kontrolloimaan naisryhmän materiaali- ja rahavirtoja niin kauan kun toiminta on yhdistyksen tukemaa.  

Kuullaan!

4 kommenttia:

  1. Tosi hienoa, että naisryhmän toiminta on vihdoin päässyt kunnolla alkamaan, kun olette siellä!

    Yksi juttu tuossa tekstissä kyllä jotenkin särähti... Tekstistä saa kuvan, että aiemmin vapaaehtoiset olisivat myyneet talolla naisten tekemiä tuotteita ja ehkä jopa korjanneet rahat omiin taskuihinsa. Ja sama juttu Suomeen tuotujen tuotteiden kanssa. Sen verran täytyy kyllä ainakin omalta kohdalta korjata, että itse olen toiminut vapaaehtoisena yhteistyössä Sama Aurinko Ry:n jäsenten kanssa, eli asia on ollut Sama Aurinko Ry:n eräiden henkilöiden tiedossa. Eli kyllä, olen myynyt naisten tekemiä tuotteita talolla. Rahat kuitenkin annettiin naisille suoraan ja osa säästettiin kankaiden ostamista varten, että naisten ensiaskeleet ompelun parissa päästiin aloittamaan. Suomeen tuomani tuotteet postitin Sama Aurinko Ry:n jäsenelle. Sille en voi toki mitään, jos informaatio ei järjestön sisällä kulje...

    Mutta tosi hyvä, että aiotte nyt tehdä selkeän ohjeistuksen. Hienoa, että hommasta tehdään läpinäkyvää ja todennettavaa, ja ettei kukaan pääse vetämään välistä.

    Oikein mukavaa loppuaikaa teille sinne naisten pariin!


    -Sarppa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos kommentistasi! Ottamatta kantaa yksittäistapauksiin, on ollut puute järjestömme puolelta, että ohjeistusta tavaroiden myymisestä talolla tai tuomisesta Suomeen ei ole ollut.

      Naisryhmän toiminta ei ole tähän mennessä ollut kovinkaan järjestelmällisesti organisoitua. Kirjanpitoa varten ja erityisesti hankerahaa haettassa on tärkeää, että maksuista naisille on tositteet samoin kuin Suomeen tuotujen tuotteiden tullikohtelusta ja arvonlisäveron suorittamisesta. Keskusteluissa naisryhmän kanssa on käynyt ilmi, että tuotteita on viety talolle ja Suomeen, mutta kirjanpitoamme varten ei ole toimitettu em. tositteita.

      Otamme tästä opiksemme ja emme suinkaan epäile, että rahaa olisi vedetty välistä. Tositteet maksutapahtumista vain puuttuvat, joten niitä on vaikea jälkikäteen todentaa.

      Hakuna matata!

      - Carita, Katja ja Minna -

      Poista
  2. Jes, suuri kiitos vastauksesta!

    Pahoittelen, jos olen toiminut jotenkin väärin. Viikot ryhmän parissa olivat tosi antoisia ja muistelen lämmöllä naisryhmän jäseniä. Teette hyvää työtä!

    - Sarppa

    VastaaPoista
  3. Ei syytä pahoitella :) Tähän mennessä ohjeistusta ei ole ollut olemassa, joten toimintatapoja on ollut monia. Toivomme jatkossakin, että ryhmän vapaaehtoiset tuovat tuotteita Suomeen ja siksi yhtenäinen ohjeistus on tarpeen.

    Kiitos itsellesi ponnistuksistasi naisryhmän eteen!

    - Carita, Katja ja Minna -

    VastaaPoista