keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Mistä kaikki alkoi




Sama Aurinko Ry on syntynyt vuonna 2008 halusta tukea Tansanian vähävaraisten ihmisten henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Sama Auringon avustuskohteena on vuodesta 2010 ollut Kilimanjaron juurella sijaitsevassa Moshin kaupungissa oleva Raun päiväkoti. Suuri osa päiväkodin lapsista, heidän vanhemmistaan ja päiväkodin työntekijöistä sairastaa HIV:tä. Päiväkotia on tuettu monin tavoin, muun muassa kummitoiminnasta ja tapahtumista saaduin varoin. Tansaniassa toimiva vapaaehtoisia välittävä yritys Tanzania Volunteers toimii Sama Aurinko ry:n yhteistyökumppanina ja huolehtii päiväkodin päivittäisestä toiminnasta.

Keväällä 2013 käynnistettiin Rau Positive Women Group -hanke, jonka tarkoituksena on opastaa paikallisia naisia yrittäjyyden alkuun, parantaa naisten asemaa yhteisössä ja lisätä naisten mahdollisuuksia elää itsenäistä ja hyvää elämää. Ryhmän naiset ovat päiväkodissa käyvien lasten äitejä. Useimmat heistä ovat kouluttamattomia, työttömiä ja useiden lasten yksinhuoltajia. 

Käsityöläisyydellä on pitkät perinteet Tansaniassa, joten oli luonnollista että naisryhmän toimialaksi valikoitui ompelu- ja käsityöt. Tällä hetkellä naisryhmässä ommellaan mm. laukkuja, verhoja ja kouluvaatteita lapsille. Toiveena on, että naisryhmän toiminnasta tulisi heille itsenäistä yritystoimintaa ja elinkeino. Näin naiset pystyisivät tulevaisuudessa rahoittamaan lasten koulumaksut yritystoiminnallaan ja pystyisivät myös itse olemaan tukena lasten oppimisessa ja koulutuksessa. 

Hankkeen parissa työskentelevien terveiset

Tämän blogin kirjoittajat Katja Parkkinen, Carita Parkkinen ja Minna Korhonen olivat samaan aikaan Tansaniassa kesällä 2012. Siitä alkoi tiivis yhteistyö ja halu kehittää yhdistyksen toimintaa. Päiväkodin pyöriessä mallikkaasti aloimme miettiä erilaisia vaihtoehtoja Raun kyläyhteisön kehittämiseen. Naisen rooli yhteisössä ja lapsen kasvun tukemisessa on todella tärkeää varsinkin kun suuri osa naisista on yksinhuoltajaäitejä. Haluamme vahvistaa tätä roolia ja auttaa naisia pääsemään eroon avustusriippuvuudesta. Sama Auringon ja Tanzania Volunteersin täydellä tuella aloitimme hankkeen suunnittelun, joka johti Ulkoministeriön myöntämään valmistelumatkatukeen. Kesällä 2014 suuntaamme Tansaniaan tavoitteenamme saada naisryhmä toimimaan täydellä teholla. Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu hanketuen hakeminen Ulkoministeriöltä vuonna 2015, joka mahdollistaa naisryhmän toiminnan vakauttamisen ja pysyvyyden.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti